Blog Nieuws Gebruiksaanwijzingen FAQ Contact
Discreet en veilig bestellen

Wat is Seksueel Overdraagbare Aandoening (SOA)?

SOA is een afkorting van "Seksueel Overdraagbare Aandoeningen". Met het woord SOA wordt een grote groep van seksueel overdraagbare aandoeningen bedoelt. Een ander woord voor SOA is "geslachtsziekten".

Een seksueel overdraagbare aandoening (SOA), is een ziekte die vooral wordt overgedragen door seksueel contact (bijvoorbeeld door geslachtsgemeenschap, orale seks of anale seks). De ziekteverwekker van een SOA kan zich bijvoorbeeld bevinden in het slijm van de vagina van de vrouw, of in het sperma of achter de voorhuid van de man. Wanneer contact wordt gemaakt met een partner kan de SOA worden overgedragen. Daarvoor is soms een wondje nodig bij de ontvanger, maar dat is lang niet altijd het geval! Veel SOA's zijn ook wel op andere wijze overdraagbaar, bijvoorbeeld door intiem maar niet seksueel contact, of door bloedtransfusies. (Bron: Wikipedia.org)

Wanneer je denkt een SOA te hebben, moet je jezelf direct laten testen bij de huisarts. Dit omdat seksueel overdraagbare aandoeningen vaak gemakkelijk worden verspreid. Vervelend voor jou, maar ook zeker voor de persoon waar je seks mee hebt! Veel mensen schamen zich wanneer ze voor een mogelijke SOA naar de huisarts moeten, maar weet dat je "een van de tienduizenden bent" met vergelijkbare klachten die elk jaar bij de huisartsen langskomen!